Internet abonnementen vergelijken per verbindingstype

Internet abonnementen vergelijken per verbindingstypeInternet abonnementen vergelijken kan weleens ingewikkeld zijn voor degenen die niet veel technische kennis heeft. In dit artikel leggen we je uit welk type internet je in Nederland kunt krijgen en welke abonnementen daar bij te krijgen zijn per provider.

In Nederland kennen we drie type verbindingen voor het ontvangen van internet, namelijk:

Sommige termen klinken nogal ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij simpel. De ene verbinding heeft zo zijn voordeel boven de andere, het is echter aan jou hoeveel maandelijkse kosten je bij je internet abonnement wilt hebben.

DSL internet abonnementen vergelijken

DSL internet wordt ook wel internet via de telefoonlijn genoemd. Dit type internet wordt geleverd via het kopernetwerk van internet provider KPN. In de jaren negentig werd DSL internet steeds verder doorontwikkeld in Nederland en begonnen verschillende providers met het aanbieden van internet abonnementen. Veelal lag de snelheid tot ongeveer een 4 Mbit/s aan downloadsnelheid.

Tegenwoordig is de DSL techniek ver doorontwikkeld en weet KPN telkens weer nieuwe technieken toe te passen om het internet sneller en stabieler te maken. Zo kunnen zij onlangs een verbinding aanbieden van 100 Mbit/s. Bij veel huishoudens in Nederland is deze snelheid al beschikbaar, naar verwachting zal eind 2016 nagenoeg ieder huishouden toegang hebben tot dit snelle internet.

Doordat deze techniek al lang op de markt is en ver doorontwikkeld is, vallen de kosten voor dit internet reuze mee. Internet abonnementen vergelijken met DSL internet is dus zeker aan te raden als je voordelig internet wilt.

ProviderAbonnementMaandprijs
30 Mbit/s DSL€ 18,70
20 Mbit/s DSL€ 19,00
50 Mbit/s DSL€ 19,95
50 Mbit/s DSL€ 21,25
40 Mbit/s DSL€ 24,00
De maandprijs is wat je gemiddeld kwijt bent aan de internet providers, hierbij zijn de totale kosten en de kortingen verrekend en gedeeld door de contractduur.

Hierboven zie je de goedkoopste internet abonnementen van dit type internet. Van deze abonnementen raden wij het 50 Mbit/s Tele2 abonnement aan. Bij deze internet provider krijg je van tevoren te zien wat de verwachte geleverde internetsnelheid is. Bovendien betaal je de eerste drie maanden slechts € 10,- per maand en zit je, in tegenstelling tot Online, niet vast aan een twee jaar contract om de volle korting te benutten.

» terug omhoog

Kabel internet abonnementen vergelijken

Bij kabel provider Ziggo kun je veel internet abonnementen vergelijken, echter is er geen los internet abonnement te vinden. Hierbij krijg je namelijk standaard televisie geleverd waarvan 30 zenders in digitale kwaliteit en 3 in HD. De HD zenders zijn hierbij Nederland 1, 2 en 3.

Een voordeel van kabel internet ten opzichte van DSL internet, is dat er weinig snelheidsverlies optreedt wanneer een woning ver van de wijkcentrale afligt. Dit komt doordat kabel internet via de coax kabel geleverd wordt i.p.v. de koperdraden van het KPN netwerk.

ProviderAbonnementMaandprijs
Internet:40 Mbit/s kabel
TV: 60 zenders, waarvan 27 in HD
€ 41,18
Internet:120 Mbit/s kabel
TV: 60 zenders, waarvan 27 in HD
€ 48,18
Internet:200 Mbit/s kabel
TV: 60 zenders, waarvan 27 in HD
€ 55,18
De maandprijs is wat je gemiddeld kwijt bent aan de internetproviders, hierbij zijn de totale kosten en de kortingen verrekend en gedeeld door de contractduur.

Als je met meerdere mensen in huis bent en veel gebruik maakt van internet, dan raden wij het 120 Mbit/s abonnement van Ziggo aan. Hierbij heb je een unieke snelheid die niet te behalen is via DSL internet. Bovendien krijg je een uitgebreid televisie entertainment pakket erbij met o.a. Horizon Go en Ziggo MyPrime. Met Horizon Go kun je overal online televisie kijken in HD en met Ziggo MyPrime kun je gratis films en series kijken.

» terug omhoog

Glavezel internet abonnementen vergelijken

Het aller beste en snelste internet van dit moment kun je krijgen met glasvezel. De snelheden die hiermee behaald worden kunnen oplopen tot wel 500 Mbit/s. Bovendien heb je altijd een even snelle download- en uploadsnelheid. Het nadeel van glasvezel is wel dat het een minder voordelige internet verbinding is, dit komt doordat de techniek nog vrij nieuw is. De mogelijkheden van dit type internet zijn nog oneindig, de maximale internetsnelheid van glasvezel is nog niet vast gesteld.

Wat we momenteel wel weten is dat internet providers abonnementen aanbieden van 50 tot 500 Mbit/s bij deze verbinding. Internet abonnementen vergelijken met een postcodecheck is aan te raden voor dit type internet. Met onze vergelijker kun je eenvoudig achterhalen of een glasvezel aansluiting aanwezig is bij je adres.

ProviderAbonnementMaandprijs
50 Mbit/s glasvezel€ 38,13
100 Mbit/s glasvezel€ 38,13
50 Mbit/s glasvezel€ 41,25
100 Mbit/s glasvezel€ 45,63
60 Mbit/s glasvezel€ 46,25
De maandprijs is wat je gemiddeld kwijt bent aan de internet providers, hierbij zijn de totale kosten en de kortingen verrekend en gedeeld door de contractduur.

Van de bovenstaande abonnementen raden wij aan om te kiezen voor KPN, niet alleen is het glasvezel netwerk in handen van KPN, zij bieden tevens een hoge snelheid aan voor dezelfde prijs van het 50 Mbit/s abonnement van Vodafone. Mocht je toch snel internet willen, maar is er geen glasvezel aansluiting op je adres aanwezig, dan raden wij het 200 Mbit/s kabel internet abonnement aan van Ziggo. Hiermee kun je zeer snel internetten met veel mensen tegelijk en heb je daarbij een hoge upload snelheid om snel bestanden via het internet te versturen.

» terug omhoog