WiFi

Wat is het verschil tussen Wifi en het mobiele netwerk?

Wifi en mobiel internet via (3G), 4G en straks 5G zijn beide draadloze internet verbindingen. Maar met beide netwerken maak je op een andere manier een internetverbinding. Voor een Wifi-verbinding moet er altijd een modem met router in de buurt zijn, voor mobiel internet maak je daarentegen gebruik van de openbare gsmzendmasten van telecomproviders.

WiFi

Voor een Wifi-verbinding thuis heb je een internet abonnement nodig bij één van vele internet providers. Je internetsnelheid met Wifi hangt af van het abonnement dat je afsluit, en de maximaal haalbare snelheid op jouw adres. Hierin verschilt het of je aan internet abonnement met (A)DSL, kabel of glasvezel afsluit. Zo kan je Wifi snelheid thuis met kabel of glasvezel oplopen tot 1GB.

Mobiele netwerk

Om gebruik te kunnen maken van mobiel internet moet je een abonnement hebben bij een telecomprovider. De 4G(+) netwerken van mobiele providers hebben een redelijk vaste snelheid en zijn nagenoeg in heel Nederland beschikbaar. Op sommige plekken is de verbinding wel iets slechter. Dit heeft te maken met of er zich veel gebouwen of begroeiing in de omgeving bevinden, waardoor de frequentie minder goed doorgegeven kan worden.

Met het 4G basisnetwerk ligt de gemiddelde snelheid op 100 Mb/s. Bij 4G+ loopt deze snelheid zelfs op tot 225 Mb/s wat het prima geschikt maakt om ook online te gamen en data te streamen, overal waar je bent. De exacte 4G-snelheid is afhankelijk van welk mobiele netwerk je gebruik maakt: KPN, T-Mobile, Vodafone of Tele2.

Netwerk en kosten

Je maakt gebruik van het mobiele netwerk door middel van je mobiele internetbundel. Door internetverbinding te maken met het mobiele netwerk van je provider, verbruik je data uit je databundel. Omdat je met een mobiele internetverbinding data uit je databundel ‘snoept’, is dit duurder dan verbinden met Wifi voor een internetverbinding. Met Wifi heb je dus geen bundel waar je uit put en kost het je zogezegd niets extra.

Mobiele netwerken zijn dus vooral handig wanneer er geen Wifi-netwerk in de buurt is om mee te verbinden. Dit is eigenlijk altijd wanneer je onderweg bent (of wanneer je Wifi thuis niet toereikend is). Ben je op een plek met een openbaar Wifi-netwerk waar je tijdelijk gratis gebruik van kan maken, of ben je thuis en kun je verbinden met je eigen Wifi-netwerk dan belast je hiermee niet je mobiele databundel. Een wifi verbinding maken op zogenaamde publieke hotspots is meestal gratis (voor een bepaalde tijd).

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

De termen ‘modem’ en ‘router’ worden veel gebruikt, ook wel eens ten onrechte door elkaar. Een modem is namelijk niet hetzelfde als een router. Hoe zit dat?

Modem

Een modem zet het signaal dat je huis binnenkomt om in een internetsignaal. Heb je een abonnement waarbij je ook televisie afneemt? Dan zet het modem ook data om in een televisiesignaal (of belsignaal voor de vaste telefoon). Een modem regelt dus meer dan alleen een internetverbinding.

draadloos-modem

Router

Wat doet dan een router? Een router zorgt ervoor dat het internetsignaal dat binnenkomt en is omgezet door je modem gesplitst wordt over meerdere apparaten. Met een router kun je zowel draadloos als met een UTP kabel verbinding maken met het Wifi-netwerk met al je apparaten. Een router is dus nodig wanneer je met meerdere apparaten verbinding wil maken met je Wifi-netwerk thuis.

router-wifi

Heb je thuis maar één pc of laptop, dan heb je in principe geen router nodig. De PC kan direct verbinding maken met het modem. Maar in de praktijk is een router eigenlijk onmisbaar voor ieder thuisnetwerk, omdat je ook met je mobiele telefoon bijvoorbeeld thuis met Wifi verbindt.

Kortom: een modem heb je altijd nodig wanneer je een internetverbinding wil, TV wil kijken en wil kunnen bellen. Een router heb je alleen nodig wanneer je meerdere apparaten wil koppelen aan het Wifi-netwerk, wat eigenlijk altijd het geval is.

Modem/router ineen

Om te zorgen dat je altijd met meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden met je Wifi-netwerk worden alle modems van internet providers geleverd met óók een ingebouwde router. Zo hoef jij niet moeilijk te doen met nog een losse router, en kun je altijd met meerdere apparaten tegelijk met het internet verbinden bij je thuis.

Kan ik al mijn apparaten met Wifi verbinden thuis?

Je kunt thuis met al je apparaten verbinding met het draadloze Wifi-netwerk wanneer deze een ingebouwde netwerkkaart hebben.

Netwerkkaart

Nu is een netwerkkaart eigenlijk geen issue meer vergeleken met enkele jaren terug. Nagenoeg alle apparaten van laptops en desktops worden standaard voorzien van een ingebouwde draadloze netwerkkaart. Smartphones en tablets zijn bovendien Wifi-ready apparaten en kunnen meteen verbinding maken met een draadloos netwerk.

Werk je nog met een oudere desktop of laptop, dan kan het zijn dat deze geen ingebouwde netwerkkaart heeft. Je hebt dan een UTP-kabel nodig om te verbinden met je modem, of zult zelf een moeten netwerkkaart aanschaffen en deze (laten) inbouwen je desktop of laptop.

Dongle en Wifi USB adapter

Twee andere manieren om tot slot een draadloze internetverbinding tot stond te brengen zijn met een portable WiFi USB adapter in vorm van USB stick, en een dongle. Beide kun je als plugin in je USB poort stoppen en dienen als netwerkontvanger.