Kabel internet

Kan ik kabel internet providers vergelijken?

In tegenstelling tot de (A)DSL- en glasvezelnetwerken is het Nederlandse landelijke kabelnetwerk geen open-netwerk. Dat betekent dat er landelijk maar één kabelprovider is, namelijk Ziggo, die kabeldiensten mag aanbieden. Ziggo logo

Het ziet er niet naar uit dat dit in de nabije toekomst zal veranderen en dat de kabelmarkt alsnog zal openbreken. Dat betekent voor jou dat je keuze in kabel aanbieders helaas beperkt blijft tot Ziggo. Dat Ziggo geen directe concurrenten op het kabelnetwerk heeft is ook van invloed op de hogere abonnementsprijzen.

Maar ondanks een beperkt aanbod in kabel internet is Ziggo wel één van de kwaliteitsproviders. Van de internet abonnementen van Ziggo mag je dan ook méér verwachten, zoals gratis extra tv-zenders als Ziggo Sport en de geprezen ‘Ziggo Mediaboxen’ waarmee tv kijken nog leuker wordt.

Een ander groot voordeel van kabel internet van Ziggo is dat het nagenoeg overal beschikbaar is en jij hoogstwaarschijnlijk snel internet van Ziggo kun krijgen thuis.

Waar moet ik op letten met kabel internet?

Met kabel internet wordt het internetsignaal bij je thuis geleverd door de COAX kabel. Ook het televisiesignaal komt via dezelfde kabel binnen. Dat heeft als groot voordeel dat bij kabel internet, ten opzichte van (A)DSL, je geen internetsnelheid verliest als je wil televisie kijken.

Een ander voordeel is dat je met kabel internet ook altijd de daadwerkelijk beloofde internetsnelheid geleverd krijgt die bij je abonnement hoort. De afstand van je woning tot de wijkcentrale maakt daarbij geen verschil en snoept geen bandbreedte weg wanneer je tegelijk wil internetten en televisie kijken.

Een nadeel van kabel internet is dat je altijd automatisch ook televisie moet afnemen bij je abonnement, omdat het internetsignaal en televisiesignaal over dezelfde kabel worden geleverd. Bij Ziggo kun je helaas dus geen abonnementen met alleen internet kunt vinden.

Daarnaast is Ziggo kabel internet beschikbaar met supersnel internet, tot een maximale internetsnelheid van 1GB. Ben je op zoek naar een snelle internet provider en kun je geen glasvezel krijgen, dan is Ziggo eigenlijk altijd de slimste keuze. Houd er wel rekening mee dat het ‘Giganet’ van Ziggo nog maar beperkt beschikbaar is. Alleen enkele grote steden, zoals Utrecht en Amsterdam. Meer steden zullen volgen.