Internet snelheid

Hoe kan ik mijn internetsnelheid testen?

Merk je dat je last hebt van traag internet, of ben je om een andere reden benieuwd wat je internetsnelheid is? Dan is je internetsnelheid testen een slim idee. Door je internetsnelheid te testen en daarmee de up-en downloadsnelheid van jouw internetverbinding te meten, weet je of je huidige snelheid overeenkomt met de internetsnelheid bij je abonnement.

Soms kun je door je modem te verplaatsen, en wat Wifi aanpassingen in huis (zoals een Wifi repeater gebruiken) je snelheid verbeteren. Maar traag internet kan ook een indicatie zijn om te gaan internet vergelijken en een sneller internet abonnement te nemen dan je huidige abonnement.

In de internet vergelijker kun je door je postcode in te vullen zien wat de maximaal haalbare snelheid is op jouw adres. Zo kun je precies zien door je internetsnelheid te testen hoeveel je werkelijke internetsnelheid verschilt met wat maximaal geleverd kan worden op jouw adres.

Heb je bijvoorbeeld momenteel een (A)DSL verbinding, en merk je dat je internetsnelheid aan de lage kant is, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld over te stappen naar kabel internet of het super snelle glasvezel. Met kabel en glasvezel internet krijg je altijd de beloofde internetsnelheid bij je abonnement geleverd. Bij (A)DSL kan dit afwijken.

Waar je internetsnelheid testen?

Je internetsnelheid testen heb je zo gedaan. Dit kun je eenvoudig in Google doen, maar ook op de website van diverse providers, zoals Ziggo of KPN. Je hoeft daarvoor niets te downloaden. Een ‘speedtest’ wordt altijd uitgevoerd met een testbestand en is in enkele seconden klaar.

Wat is snel internet?

Ben je op zoek naar snel internet, waar doe je dan goed aan? Wat snel internet is, is eigenlijk niet zo te zeggen. Snel internet kun je namelijk altijd het beste in verband zien met jouw internet gebruik. Het is voor ieder huishouden anders wat snel internet is.

Heb je nu bijvoorbeeld een (A)DSL verbinding met 50 Mb/s internetsnelheid, terwijl in je in de praktijk 80 Mb/s gebruikt? Dan zou overstappen naar een internet abonnement met 100 Mb/s (A)DSL in jouw situatie snel internet kunnen zijn. Voor snel internet hoef je dus niet perse kabel internet of glasvezel te hebben.

Afgaan op alleen internetsnelheid raden we dan ook af. Want waarom zou je een internet abonnement afsluiten met 500 Mb/s internetsnelheid, terwijl je in de praktijk binnen jouw huishouden maar 100 Mb/s gebruikt? Dan betaal je onnodig te veel, want snel internet is vaak ook duurder. Bekijk daarom eerst goed hoeveel internetsnelheid je nou écht nodig hebt aan de hand van jouw situatie. Op die manier kun je het beste internet vergelijken.

Heb je geen idee wat je precies gebruikt aan internetsnelheid? Gebruik dan onze Keuzehulp. Hierin stellen we een paar simpele vragen over jouw internetgebruik en dat van je huisgenoten. Aan de hand van je antwoorden kunnen we je een passend gratis advies geven en internet abonnementen tonen die passen bij jouw internet gebruik. Zo heb je altijd voldoende internetsnelheid.

Ben je toch benieuwd naar algemeen de snelste providers? Bekijk dan de snelste internet providers in dit handige overzicht. Wel zijn deze internet abonnementen vaak duurder.

Hoe verbeter ik mijn internetsnelheid?

Heb je wel eens last van traag internet thuis? Dan kun je een aantal dingen doen om je internetsnelheid te verbeteren.

Tips om je internetsnelheid te verbeteren

1. Check je modem/router. Staat deze op de juiste plaats?

Dat wil zeggen op de juiste hoogte en afstand ten opzichte van de aansluiting waar je signaal je huis binnen komt? En staat je modem/router ook niet tussen muren in of in een kastje? De modem/router kan het best het internetsignaal doorgeven als deze op de juiste plaats staat in huis. Dit zul je merken aan je internetsnelheid.

Kijk naast de plaatsing ook of je modem/router nog in goede staat is. Net als alle andere elektronica, is een modem/router op een gegeven moment ook aan vervanging toe. Is dit het geval? Geef dat dan door aan je provider, waarop je een nieuwe modem/router toegestuurd krijgt.

2. Bekijk vervolgens ook eens je Wifi- thuisnetwerk

Met hoeveel apparaten wordt je internetverbinding tegelijkertijd belast? Zit er bijvoorbeeld iemand op zolder zware programma’s te downloaden, en willen er beneden twee op de laptop en televisie Netflix streamen, dan resulteert dit in een langzamere verbinding wanneer je met meerdere tegelijk het internet op wil en je internetsnelheid niet toereikend is.

Dit geldt met name voor (A)DSL internet. Met snel kabel internet en glasvezel, heb je een stabielere internetverbinding.

3. Doe regelmatig een software update

De software op je apparaten kan ook de internetsnelheid beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je veilige software download en je de software van tijd tot tijd update.

4. Gebruik een UTP-kabel voor je desktop

Werk je voornamelijk met een desktop computer thuis? Overweeg dan eens om deze aan te sluiten op je modem/router met een UTP-kabel, oftewel netwerkkabel. Een verbinding met een netwerkkabel die rechtstreeks verbonden is met je modem/router levert bijna altijd een stabielere en snellere verbinding dan via Wifi.

5. Controleer je netwerkkaart

Maak je naast je smartphone veel gebruik van je een laptop of desktop thuis? Controleer dan ook even je netwerkkaart. Zeker als je laptop of desktop al wat jaren meegaat en je netwerkkaart verouderd is, kan dit resulteren in trager internet. De oplossing om een nieuwe netwerkkaart te (laten) plaatsen om je internetsnelheid aanzienlijk omhoog te helpen.

Mochten deze tips tot slot niet voldoende helpen, vraag je dan af of je niet misschien beter kunt overstappen van internet provider.

Welke internetverbinding is het snelst?

In theorie is de nieuwste en laatste internetverbinding met glasvezel internet de snelste internetverbinding. Via een glasvezelverbinding kunnen op bepaalde plekken in Nederland op bepaalde al tot 1 GB gehaald worden. Waar dat niet geleverd wordt, is 500 Mb/s de maximale internetsnelheid.

Maar het verschil in snelheid is een stuk kleiner geworden dan enkele jaren geleden. Want inmiddels kun je met kabel internet van Ziggo ook op enkele plekken tot maar liefst 1 GB internetsnelheid krijgen. Dat kan omdat kabel internet voor het merendeel ook uit glasvezel bestaat waardoor data razendsnel kan worden doorgestuurd.

Ziggo is bovendien al verder met uitrollen van het ‘Giganet’ dan KPN is met uitrollen van het snelste 1GB glasvezel internet. Woon je niet in één van de steden waar Giganet van Ziggo is aangezet, dan kun je tot maximaal 500 Mb/s kabel internet nemen.

(A)DSL internet is de minst snelle internetverbinding. Ter vergelijking met kabel internet en glasvezel, kun je met (A)DSL maximaal 200 Mb/s geleverd krijgen. Of je bovendien daadwerkelijk de hoogste snelheid kunt halen met (A)DSL ligt aan meerdere factoren, zoals de afstand van je woning tot de wijkcentrale.

Wat is breedband internet?

Breedband internet is simpelweg de verzamelnaam van de meest moderne internetverbindingen. Dat zijn (A)DSL, kabel en glasvezel internet.

De term breedband wijst op ‘snelle’ internetverbinding waarmee grote hoeveelheden data in korte tijd kunnen worden doorgevoerd tussen een woning en een centraal punt, bijvoorbeeld de wijkcentrale bij jou in de buurt in het geval van (A)DSL. De snelheid waarmee breedband internet wordt uitgedrukt is in Mb/s of Mbit/s. Hoe hoger dit getal, hoe sneller de breedbandverbinding.

Alle internet abonnementen zijn tegenwoordig een vorm van breedband internet. Je hebt met internet vergelijken dus altijd de keuze uit breedband internet met (A)DSL, kabel en glasvezel. Onderling zit er weer een verschil in welke breedbandverbinding het snelste internet mogelijk maakt. Zo is glasvezel internet de snelste breedband verbinding met de hoogste doorvoercapaciteit voor data.