Internet en TV

Wat is interactieve tv?

Interactieve TV duidt op de interactie tussen jou en de informatie die je op TV ziet. Voorbeelden van interactieve TV zijn wanneer je de TV bedient met je afstandsbediening, smartphone of tablet, zoals een aflevering pauzeren of verder- en terug spoelen. Andere voorbeelden zijn een gemist programma terugkijken, een film huren via je TV of het opnemen van series en films.

Voor interactieve TV heb je een decoder nodig en een internetverbinding.

Kan ik ook tv kijken op mijn tablet of smartphone?

Met interactieve televisie kun je via een interactieve TV app TV kijken op je smartphone of tablet. Dit kan zowel thuis als onderweg. Thuis kun je via je WiFi verbinding en de app TV kijken op je devices. Onderweg kan dit via openbare WiFi netwerken of via het (betaalde) 3G of 4G netwerk.

Heb je geen interactieve TV? Dan kun je toch TV kijken op je smartphone via sommige gratis zenders. Ook bieden bepaalde mobiele telefoon providers zelf TV kijken-bundels aan.

Tot slot kun je via een WiFi verbinding op je tablet of smartphone naar de publieke omroep zenders kijken. Je kijkt dan gratis live naar de publieke zenders Nederland 1,2 en 3. Via de website van de NPO kun je ook gemiste uitzendingen terug te kijken.

Kan ik HD tv-zenders kijken?

HD zenders zitten tegenwoordig in het TV basispakket van je provider. Je betaalt er dan ook niets extra’s meer voor. Daarnaast zijn er geen afzonderlijke HD-zenderpakketten meer. Als TV zenders in HD verkrijgbaar zijn, worden ze ook zo uitgezonden. De grootste Nederlandse zenders in HD zijn: NPO 1,2 en 3, RTL 4, 5 en 7, SBS 6 en Veronica. Ook alle betaalzenders zijn in HD, waaronder de Fox Sports zenders, Film 1 en Sport 1.

Een voorwaarde om HD TV te kunnen kijken is wel dat je digitale TV af moet nemen bij je provider en dus een decoder nodig hebt. Voor analoge TV zijn geen HD zenders te krijgen.

Het is echter niet mogelijk om HD TV te kijken wanneer je TV kijkt via digitenne. Dit betekent dat je een kabel, DSL of glasvezel verbinding moet hebben om in HD TV te kunnen kijken.

Als laatste is van belang dat je TV zelf geschikt moet zijn om HD zenders op te kijken. Tegenwoordig is dat geen probleem voor wie nu een nieuwe TV koopt, want alle TV ’s worden (standaard) uitgerust om HD zenders op te kijken.

Moet ik verplicht tv afnemen bij een internet abonnement?

Nee, je bent niet verplicht TV af te nemen bij een internet abonnement. Het verschilt per provider wat er aangeboden wordt in een pakket.

Er is echter één uitzondering: neem je internet af via de kabel? Dan ben je wel verplicht ook TV af te nemen, omdat TV en internet allebei geleverd worden via de digitale kabel. Dit is de uitzondering in de Nederlandse Telecom markt.

Wanneer dit gaat veranderen is nog onduidelijk. Er is een groeiend aantal Nederlandse huishoudens dat van TV af wil, maar geen andere keuze hebben dan internet via de kabel af te nemen. Ben je, of word je dus klant bij een kabelmaatschappij, dan heb je hierin vooralsnog geen keuze.