Glasvezel

Kan ik al glasvezel krijgen?

Of jij al glasvezel internet kun krijgen op jouw adres kun je eenvoudig zien met de postcodecheck. Het relatief nieuwe glasvezelnetwerk is nog ‘jong’ en is niet overal in Nederland uitgerold. Je moet dus een beetje geluk hebben of dit voor jou wel geldt.

De verwachting is dat het nog enkele jaren gaat duren voordat ieder huishouden in Nederland aangesloten op glasvezel. Omdat het een dure operatie is, wordt steeds gekeken waar de vraag naar glasvezel het grootst is. Daar gaat als eerste de schop de grond in.

Is op jouw postcode nog geen glasvezel beschikbaar, maar wil je weten wanneer in jouw gemeente glasvezel wordt aangelegd? Dan kun je checken via de website van KPN, de verantwoordelijke voor de landelijke aanleg van glasvezel.

Is glasvezel internet nog geen optie voor jou, maar wil je wel een (ander) internet abonnement? Na glasvezel is kabel internet de snelste optie en landelijk bijna overal beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Glasvezel is de laatste en nieuwste van de internetverbindingen. Er is een aantal redenen waarom je zou willen kiezen voor glasvezel als je op zoek bent naar een kwalitatieve internetverbinding. De grootste voordelen van glasvezel internet zijn:

  • Even snel kunnen uploaden en downloaden
  • Het is het meest stabiele breedband internet
  • Glasvezel is het minst storingsgevoelig
  • Je kunt ermee televisie kijken in 4K-kwaliteit
  • Je hebt ruime keuze uit providers en abonnementen

Of je al glasvezel internet kunt krijgen kun je snel checken met glasvezel postcodecheck. Hoewel glasvezel abonnementen met de jaren iets goedkoper zijn geworden en het aanbod aanzienlijk is vergroot, betaal je naar verhouding wel méér dan (A)DSL en soms ook nog méér dan kabel internet. Maar daar staan natuurlijk veel voordelen tegenover.

Is glasvezel echt wat je zoekt en ben je al één van de gelukkigen op wiens adres het beschikbaar is, dan is glasvezel internet een echte aanrader.

Wie zijn glasvezel internet providers?

In Nederland is het glasvezelnetwerk, net als het (A)DSL netwerk, opengesteld voor andere aanbieders om glasvezel internet te leveren over het landelijke glasvezelnetwerk van KPN. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het glasvezel landschap sterk is veranderd de afgelopen jaren en je nu ruime keuze hebt aan glasvezel providers. KPN, de eigenaar van het landelijke glasvezel netwerk is dus allang niet meer de enige aanbieder.

Op dit moment kun je van alle grote providers glasvezel internet afnemen bij: