DSL internet

Wat is het verschil tussen ADSL en VDSL?

Met internet vergelijken kom je vaak de termen ADSL en VDSL tegen. Dit zijn beide vormen van Digital Subscriber Line (DSL): de breedbandverbinding waarbij je internet geleverd krijgt via de telefoonlijn thuis.

DSL is de koperen lijn tussen jouw telefoonaansluiting in huis en de wijkcentrale bij jou in de buurt, vanuit waar het internetsignaal je huis binnenkomt.

Het verschil tussen ADSL en VDSL is de snelheid. VDSL, de opvolger van ADSL, gebruikt een nieuwere techniek waardoor providers hogere internetsnelheden kunnen leveren over deze breedbandverbinding tot maximaal 200 Mb/s. Hierdoor kun je met VDSL sneller downloaden en uploaden. Omdat VDSL sneller is dan ADSL, is het ook ietsje duurder.

Langzaamaan worden alle ADSL verbindingen vervangen voor VDSL en leveren de meeste providers al standaard VDSL internet. Momenteel leveren (waar mogelijk), de volgende providers internet abonnementen via de snellere VDSL techniek, en niet meer via ADSL:

Is ADSL over al beschikbaar?

(A)DSL internet is vrijwel overal in Nederland beschikbaar, op enkele buitengebieden na. In tegenstelling tot glasvezel dat nog lang niet overal beschikbaar is, is de kans groot dat op jouw adres een (A)DSL verbinding mogelijk is.

De makkelijkste manier om te zien of je gebruik kunt maken van (A)DSL internet is om de postcodecheck in te vullen.

Waar moet ik op letten met ADSL internet?

Wanneer je (A)DSL gaat vergelijken moet je met een aantal dingen rekening houden.

  • – Je kunt maximaal 2 kilometer van de wijkcentrale wonen zonder snelheidsverlies;
  • – DSL is minder stabiel dan kabel en glasvezel;
  • – Je kunt minder hogere snelheden ontvangen.

Specifiek is bij (A)DSL internet de afstand van je telefoonaansluiting tot de telefooncentrale in jouw wijk van groot belang voor de kwaliteit en snelheid van de (A)DSL verbinding.

De vuistregel is: hoe dichter je bij de wijkcentrale woont, des te sneller is je internetverbinding. Woon je verder weg, dan verlies je snelheid. Voor (A)DSL internet is het van belang dat niet verder dan 2 km bij de wijkcentrale vandaan woont.

Wanneer je (A)DSL gaat vergelijken zie je per internet abonnement alleen wat de maximale snelheid is die providers kunnen leveren op jouw adres, dit is geen ‘beloofde’ internetsnelheid. Of je daadwerkelijk de maximale snelheid kan halen op jouw adres ligt naast de afstand van je woning tot de wijkcentrale, maar ook aan de kwaliteit van de koperlijn.

Dit is anders met kabel internet en glasvezel. Daar is de beloofde internetsnelheid ook daadwerkelijk de internetsnelheid die je geleverd krijgt en is geen sprake van snelheid verlies. Wil je het risico op snelheid verlies of traag internet voorkomen, neem dan ook kabel en glasvezel internet mee in je vergelijking.

Hoewel de afstand van je woning tot de wijkcentrale bepalend is voor (A)DSL, heeft (A)DSL internet ook een aantal voordelen.

Voordelen ADSL

  • Veel providers leveren (A)DSL, waardoor je ruime keuze hebt uit snellere internet abonnementen;
  • Voor de gemiddelde internetter is (A)DSL een prima verbinding
  • Met DSL internet betaal je de laagste kosten per maand

Ben je benieuwd welke DSL internet abonnement providers op jouw adres leveren? Gebruik dan eenvoudig de postcodecheck. ADSL vergelijken